Hvad er inkasso?

Hvis man havner i den ærgrelige situation, at man ikke har betalt sin gæld tilbage som aftalt med kreditor, risikerer man at den pågældende sag om den misligholdte gæld, bliver sendt til inkasso. Dette vil sige at kreditor - det kan være et udlånsselskab, eller en virksomhed hvor man kan købe på kredit, beslutter sig for at et inkassoselskab med dertilhørende ekspertise inden for gældsopkrævning, bedre kan tage sig af sagen og få samlet det skyldte beløb ind. Rent teknisk vil en advokat inden for inkassofirmaet typisk blive din nye kontaktperson i skyldnersagen. Arbejdet med at finde en fair løsning hvor begge parter er tilfredse med aftalen, finder således sted mellem debitor og inkassovirksomheden. Når et inkassoforløb indledes, er der risiko for at man også kan havne i RKI.

Inkassoforløbet beskrevet

Som udgangspunkt indledes et inkassoforløb ved at en gældsaftale bliver misligholdt, typisk ved at skyldner ikke overholder afbetalingsaftalen på lånet, eller købet på kredit. Efterhånden som kreditor ser det mindre sandsynligt at de selv kan opkræve gælden, kan de begynde at overveje om betalingskravet skal indsendes til inkasso. Det første skridt er dog at lånevirksomheden sender rykker gebyr til skyldner.

Rykker gebyr: Hvor mange?

Udsendelsen af rykkere til skyldner er typisk det første skridt i inkassoforløbet. Det er for kreditor tilladt at udsende tre gebyrlagte rykkere. Et rykker gebyr må være på maksimalt 100 kr. pr. rykker, men kan også være under dette beløb. Kreditor kan også vælge at sende rykkere helt uden gebyr - disse er der ikke nogen begrænsning på hvor mange man må sende, så længe de ikke får karakter af chikane over for skyldner. For rykker med gebyr gælder det i inkassoforløbet at der skal gå minimum 10 dage mellem hver rykkerskrivelse.

Bliver man pludselig en dag opmærksom på noget misligholdt gæld, ved at der falder en rykker ind ad døren, vil det bedste man kan gøre være at kontakte udlånsselskabet med det samme, og forsøge at finde en løsning på situationen via konstruktiv dialog.

Du finder bekendtgørelsen inden for renteloven, hvor også rykker gebyr regler indgår her: Bekendtgørelse af lov om renter ved forsinket betaling m.v.

Indsigelser mod kravet

Skulle de vise sig at skyldner gør indsigelser mod kravet om at personen skylder penge til det pågældende selskab, forsvinder retten til at må udsende rykkere, samt muligheden for at inddrage beløbet via inkasso. Bliver sagen behandlet via et klagenævn, eller forbrugeren helt og holdent har afvist overhovedet at skylde det givne beløb, er det heller ikke rimeligt at udsende rykkere. Ved en indsigelse mod kravet, tager sagen pludselig en anden karakter. Er indsigelsen rimeligt begrundet, vil næste skridt typisk være at tage sagen til retten.

Som låntager skal man være helt sikker på at man har fakta med sig, inden man beslutter sig for at gøre indsigelse mod et krav. Det kan koste mange penge i sagsomkostninger mm. Hvis sagen tages videre til retten.

Selve inkasso sagen: Det bør du gøre

Det kan være ubehageligt at få en sag overdraget til inkasso. Typisk vil inkassoselskabet, når sagen er blevet overdraget til dem, indlede ved at kontakte dig. Her bør du hurtigst muligt igangsætte en god dialog med inkasso, da det er skyldner som skal betale gebyr for de udgifter, som inkassoselskabet har ved at overtage sagen.

Vær åben, og tag dialogen med inkasso advokaterne med henblik på at forklare din situation, og finde en fælles løsning som begge parter er tilfredse med. Inkasso virksomheden har interesse i at kunne levere en god og hurtig løsning til deres kunde, som har overdraget sagen til dem - og det vil være i skyldners interesse ikke at trække sagen i langdrag, så regningerne hober sig op, med risiko for at det hele går videre til retten og bliver endnu dyrere.

Danske inkasso selskabers muligheder

Danske Inkasso selskaber har mange redskaber i deres repertoire, for at de kan få skyldner til at betale gælden. Inkasso selskaberne har lov til at besøge dig på din private adresse, og forsøge at indgå en aftale. Det bør dog varsles i ordentlig tid - men inkasso kan også dukke op uventet, hvis man eksempelvis ikke møder op til den aftalte tid på hjemmeadressen. Selskabet kan sende en i RKI registret, og inkasso har også mulighed for at sende hele sagen til fogedretten, hvis det mener at det er det rigtige næste skridt. Du skal dog også være opmærksom på at du har nogle klare krav. Et inkasso selskab må ikke opføre sig truende, eller påføre urimelige problemer. Hvis dette er tilfældet, kan du søge hjælp hos forbrugerombudsmanden. Desuden er det også muligt at henvende sig hos det lokale politi, hvis man ser at det bliver nødvendigt, som følge af trusler eller chikane fra inkasso.

Søg videre på BilligeForbrugslån.dk

Få hjælp til at finde videre information på siden. Ud over at vejlede inden for inkasso og mange andre låneemner, kan du også finde de billigste forbrugslån med vores sammenligningsmuligheder vi stiller til rådighed. Er du interesseret i mindre lån, kan sammenligning af sms-lån eller et stort udvalg af billige kviklån være en bedre løsning.

Lånespecialisten logo

Saml. kreditbeløb: 100.000 kr. Løbetid: 10 år. Variabel debitorrente: 3,55 - 19,95 %. ÅOP: 4,57 - 20,6 %. Mdl. ydelse: 1.086 - 1.856 kr. Saml. kreditomk.: 19.165 - 122.738 kr. Saml. tilbagebetaling: 119.165 - 222.738 kr. Maks. ÅOP: 20.6 %.