Alt om kreditvurderingen - Lån uden kreditvurdering?

Hvad er en kreditvurdering?

Hvis man har bevæget sig inden for lånemarkedet, har man formentlig stødt på begrebet kreditvurdering. Det er faktisk ikke kun blandt kviklåns- og forbrugslånsansøgninger, at man flittigt nævner begrebet. Kreditvurderingen og den dertilhørende tildeling af kreditværdighed, bruges også til at omtale selskaber, nationale og internationale organisationer samt hele lande. I personhenseende er en kreditvurdering en vurdering af sandsynligheden for at debitor (låntager) kan tilbagebetale de lånte penge, eller købet på kredit. På baggrund af denne kreditvurdering, som foretages af udlånsselskabet, tildeler lånevirksomheden den potentielle låntager en kreditværdighed. Denne angiver over for udlånsselskabet, personens evne til at tilbagebetale et lån. En høj kreditværdighed giver derfor typisk mulighed for at ansøge om flere penge, og øger sandsynligheden for at man bliver godkendt til et billigt kviklån eller lignende online.

Et lån uden kreditvurdering

Ved de fleste lån på nettet indgår en eller anden form for kreditvurdering. Denne er sjældent særligt omfattende, og som låntager vil man typisk ikke bide mærke i at udlånsselskabet foretager den. Ofte er formålet med kreditvurderingen at et udlånsselskab eksempelvis tilbyder et billigere kviklån, med højere lånebeløb og lavere rente, som de vurderer mere attraktivt for låntageren. En forbrugslåns ansøgning er tit også uden en kæmpe kreditvurdering til følge. Blot det at låneselskabet kigger på ens indkomst, kan i princippet tælle med som en meget lille kreditvurdering. Det er derfor stort set umuligt ikke at undgå at blive kreditvurderet - låneselskabet bliver simpelthen have bare en lille ide om hvem de låner til, og det er rent faktisk en god ting.

Lavere rente på forbrugslån med kreditvurdering

Efter at kreditvurderingen har fundet sted, kan man rent faktisk ende med at få tilbudt en endnu bedre låneløsning, end den man umiddelbart kiggede på. Et forbrugslån med lav rente er ingen hindring. Tværtimod er der gode chancer for at man bliver tilbudt en endnu lavere rente, hvis man bliver vurderet kreditværdig. Selvfølgelig kan det også ske at låneselskabet vurderer at man ikke kan låne et kæmpe beløb, simpelthen fordi der er for stor risiko for at man ikke kan betale det tilbage. Typisk er der dog en grund til de tager dette syn på sagen. En virksomhed smider ikke bare villigt en kunde væk - låneselskaberne vil også tjene penge. Det kan derfor være at der er en god grund til vurderingen, og at man måske bør være påpasselig med at optage et så stort lån. Alternativt kan man forsøge sig hos et andet udlånsselskab, og eventuelt ansøge om et mindre kviklån, frem for et stort beløb, som vil tynge ens privatøkonomi fremadrettet.

Kreditvurdering: Ens alle steder?

Kreditvurderingssituationen vil ofte være anderledes ved forbrugslån i danske banker, hvor en mere omfattende kreditvurdering kan finde sted, og banken kan ønske meget mere information om dig og din privatøkonomi. Se her hvordan danske bank lån adskiller sig fra resten af markedet for forbrugslån.

Man skal huske at ved lån i banken, har bankselskabet allerede det meste af den information de skal bruge, til at lave en omfattende kreditvurdering. Det samme er ikke tilfældet med låneselskaber på nettet, hvor man selv skal bidrage med den nødvendige information, og kan være med til at sætte rammerne, blandt de faktorer som påvirker ens kreditværdighed. Desuden udsteder banker også mange store lån til både privatkunder og andre virksomheder, og er derfor gearet til de store kreditvurderinger.

Faktorer som påvirker ens kreditværdighed

Det kan være et større arbejde at forbedre ens kreditværdighed, men det er tit også arbejdet værd i sidste ende. Følgende liste illustrerer hvilke elementer som er generelle krav i Danmark, samt hvad der kan have en varierende påvirkning på ens kreditvurdering- og dertilhørende kreditværdighed, alt efter hvor man låner henne:

Krav for at blive kreditvurderet:

Varierende påvirkning på kreditværdighed:

  • Din faste indkomst

  • Dine faste udgifter

  • Dit nuværende rådighedsbeløb

  • Lån som ikke er tilbagebetalt endnu

Som nævnt tidligere vil der sjældent blive gået rigtig meget i dybden med kreditvurderingen, hvis du ansøger om et billigt kviklån på nettet. Lån i danske banker er typisk en smule mere dybdegående i kreditvurderingen, og der vil hos disse være langt flere faktorer af varierende påvirkning, som de vælger at tage et kig på.

Lånespecialisten logo

Saml. kreditbeløb: 100.000 kr. Løbetid: 10 år. Variabel debitorrente: 3,55 - 19,95 %. ÅOP: 4,57 - 20,6 %. Mdl. ydelse: 1.086 - 1.856 kr. Saml. kreditomk.: 19.165 - 122.738 kr. Saml. tilbagebetaling: 119.165 - 222.738 kr. Maks. ÅOP: 20.6 %.