Lån trods RKI
I dette indlæg vil du få et overblik over dine handlemuligheder, hvis du er interesseret i et lån, selvom du befinder dig i RKI registreret. Det er desværre en kendsgerning, at det er utrolig svært at låne penge trods RKI, da de fleste banker eller låneselskaber ser en større risiko for at gælden bliver misligholdt. Det er selvfølgelig en rigtig ærgrelig situation for en selv, hvis man nu er havnet i RKI af den ene eller anden grund, og nu er meget begrænset ift. hvad man kan ansøge om. Særligt kviklån trods RKI bliver pludselig sværere at ansøge om - det samme gør sig gældende ved mange andre typer af forbrugslån, kassekredit muligheder, samt kreditkort.
RKI lån - Er det muligt?
Som nævnt ovenfor er det rigtig svært at låne penge, så længe man står registreret i RKI databasen. Det er de færreste pengeinstitutter, såsom banker, som er interesseret at løbe det som de opfatter som en yderligere risiko, ved at udlåne til en RKI-registeret kunde.
Skal man have et lån trods RKI, vil det formentlig være nødvendigt at ansøge om kviklån eller andre forbrugslån. Et kviklån vil dog blive betydeligt dyrere, særligt hvis man er så heldig at kunne låne, selvom man står i registret. Det er dog langt de færreste kviklånsudbydere som ønsker at udstede RKI lån.
Lån RKI ingen hindring - Pas på!
Hvis du finder et låneselskab, som reklamerer med at du kan låne penge, og at RKI er ingen hindring, så bør du være ekstra påpasselig. Selv hvis det er muligt at låne pengene, vil der stadig være en markant hindring du skal være opmærksom på - din kreditværdighed som RKI registreret er meget lav.
Når et udlånsselskab vurderer om de vil låne dig penge, foretager selskabet en kreditvurdering af dig, på baggrund af din økonomi. Når virksomheden ser at du har udestående ubetalte regninger og/eller lån, vil din endelige kreditværdighed, når vurdering er foretaget, have taget nogle ryk ned af 'rangstien'.
Hvad du kan forvente ved RKI lån
Støder du på et kviklån eller lignende som er muligt at ansøge om, til trods for en RKI registrering, kan du i kraft af din lave kreditværdighed, forvente at lånet bliver en del dyrere. Du vil formentlig blive tilbudt forhøjede renter og gebyrer, større månedlige afdrag, mindre fleksibilitet fra låneudbyderen, og muligvis krav om indskud eller pant i givne ejendele, såsom bil eller hus. Du bør derfor overveje en ekstra gang om det virkelig er en god ide at låne penge trods RKI, når du stadig har udestående gæld.
Overordnet om RKI - komme ud og undgå registrering
Ribers Kredit Information - RKI, hedder i dag rent faktisk Experian, og ejes af virksomheden med det samme navn. Dog benyttes det 'gamle' navn RKI stadig flittigt, og derfor har vi også valgt at bruge det i dette indlæg. Experian er en global virksomhed med hovedkontor i Irland, som altså står for registrering af dårlige betalere i Danmark. Der findes også et andet register over dårlige betalere, ud over det som Experian driver, kaldet Debitor Registret. Det er det andenstørste skyldnerregister i Danmark - Se om du er registreret i debitor registret her.
Sådan undgår du at blive registreret
Det er ubetalte regninger, som er årssagen til at man havner i RKI. Du skal have modtaget tre skriftlige rykkere, før kreditor kan melde dig som dårlig betaler. For at undgå at blive registreret, vil det smarteste du kan gøre være ikke at misligholde gælden, og sørge for at betale inden for de aftale terminer.
Hvis dette ganske enkelt ikke kan lade sig gøre, rådes du til at kontakte din kreditor, og forklare din situation. Her skal du være åben for at forhandle om en retfærdig betalingsaftale, og hvis du er heldig vil udlånsselskabet være villig til at hjælpe.
Helt overordnet er det vigtigt ikke at forbruge over evne, eksempelvis ved at optage for mange kviklån, eller købe et stort antal varer på kredit. Husk at forbrug inden for hvad din privatøkonomi tillader.
Hvordan kommer man ud af RKI?
Lige så snart du betaler din kreditor det du skylder, vil du helt automatisk blive slettet fra RKI og du vil igen have mulighed for at ansøge om et forbrugslån. Som udgangspunkt kan man desuden maksimalt stå registreret i RKI i 5 år før man bliver slettet - også selvom man ikke har betalt sin gæld ud. Det vil ikke sige, at det du skylder forsvinder. Det skal du stadig tilbagebetale. Så for at komme ud af RKI kan du først og fremmest logge ind på dininfo.dk med dit MitID for at få et overblik over, hvor meget du står registreret til at skylde og til hvilken kreditor. Du kan herefter tage kontakt til kreditor, forklare din nuværende situation og forhøre dig om muligheden for en eventuel afdragsordning. Hvis din sag står til at være videregivet til en advokat eller inkasso, er det dem, du skal henvende dig til for aftale om en afdragsordning.
I forbindelse med henvendelsen kan du være heldig at kreditor er villig til at eftergive noget af gælden, såfremt du betaler en del af gælden tilbage. Indgås en afbetalingsaftale med kreditor, kan kreditor vælge at slette registreringen i RKI, såfremt betalingsaftalen overholdes. Du skal dog være opmærksom på, at kreditor ikke er forpligtet til at slette registreringen før det sidste afdrag er betalt.
Du har altid mulighed for at søge yderligere råd og vejledning hos en sagsbehandler ved kommunen eller ved gratis gældsrådgivning, hvis du synes, det er vanskeligt at få skabt et overblik over din økonomiske situation.
Slettes registreringen, vil det give dig mulighed for at optage et forbrugslån, på trods af at du var tidligere registreret i RKI. Her gælder det at du stadig skal opfylde de specifikke kriterier hos den pågældende låneudbyder.