Kreditkort - et betalingskort med kredit

Kreditkort er efterhånden gået hen og blevet den typiske metode, som man benytter til at betale for varer og serviceydelser. Det gælder ved alt lige fra køb i supermarkeder og restauranter, til online shopping. Selv hvis man skal have fat i kontanter, benyttes i de fleste tilfælde et betalingskort i en hæveautomat. Det er efterhånden svært at begå sig som forbruger i det moderne samfund, uden adgang til et betalingskort. Mange betalingskort indehavere vælger at anskaffe sig et kreditkort, så der er kredit mulighed, hvis man står og mangler penge, der ikke er tilgængelige på kontoen.

Hvad er et kreditkort?

Et kreditkort er i ordenes forstand er et betalingskort med kredit. Du har mulighed for at bruge penge, du ikke på nuværende tidspunkt har, men ønsker at betale tilbage på et senere tidspunkt.

Der findes mange former for kreditkort, som udstedes af forskellige virksomheder. Mastercardet er et internationalt og enormt anerkendt betalingskort, som kan anvendes i størstedelen af verden - både som kreditkort og hævekort. To andre eksempler er VISA og American Express, som begge også er internationalt anerkendte betalingskort.

Som udgangspunkt vil det være gebyrfrit at foretage betalinger med ens kreditkort, man skal dog være opmærksom på, at nogle udenlandske betalingsmodtagere godt kan opkræve et gebyr ved brug af kortet.

Korttyper: To typiske betalingskort

Der findes mange forskellige typer af betalingskort, udstedt af en lang række virksomheder verden over. Ovenfor blev der nævnt tre eksempler på disse, herunder Mastercard og VISA. Ofte vil man dog skelne mellem to overordnede former for betalingskort. Disse er følgende:

  • Kreditkort - Den primære type betalingskort, som størstedelen af danskere er i besiddelse af. Her har du mulighed for at foretage køb på kredit, og pengene bliver ikke trukket med det samme fra din konto. Der findes forskellige typer af afdragsordninger, som vi kommer nærmere ind på.

  • Debetkort - Mange børn og unge får udstedt et debetkort, og det er ofte den første form for betalingskort den unge generation støder på. Her bliver betalingen trukket fra bank kontoen umiddelbart efter køb. Fælles for de fleste debetkort er at man ikke har mulighed for at bruge flere penge, end beløbet som står tilgængeligt på kontoen.

Hvor høj kredit kan jeg få på mit kreditkort?

Når man beslutter sig for at få oprettet et kreditkort, foretager banken en kreditvurdering af den kommende kortindehaver for at fastlægge en kreditramme på kreditkortet, som er realistisk for indehaveren at kunne tilbagebetale igen.

Ved kreditvurderingen kigger banken på ansøgerens månedlige indtægter og udgifter for at sikre sig mod at udstede et lån i form af kredit til en, som ikke senere hen er i stand til betale kreditten ud igen. Det samme princip gælder ved ansøgning af markedets billigste forbrugslån, samt lignende låneformer. Ved en forbrugslånsansøgning foretager udbyderen af det pågældende forbrugslån også en kreditvurdering på baggrund af din økonomi. Den vil dog ofte være mindre søgende i dine privatøkonomiske sager, end hvad der er tilfældet hvis man tager et tilsvarende forbrugslån i banken. Variationen er dog betragtelig, alt efter hvor man søger om lån henne.

Hvordan finder jeg det kreditkort med den bedste kreditaftale?

Når du skal sammenligne forskellige kreditaftaler, skal du sammenligne ud fra den årlige nominelle rente og i den forbindelse finde den laveste rentesats.

Ofte er der også fremlagt et eksempel på de samlede kreditomkostninger ved anvendelse af kreditten på kreditkortet.

Her kan det være en fordel at kaste et blik på den oplyste ÅOP, som beskriver de årlige omkostninger i procent ud fra, hvor stor en del af kreditten, der udnyttes. En lav ÅOP giver lavere omkostninger, hvilket tilsvarende gør sig gældende ved markedet for forbrugslån.

Der er tre valgmuligheder som man ofte vil få tilbudt, ved anskaffelse af et kredit. Disse er med til at afgøre hvordan man betaler af på sit forbrug.

Hvor meget og hvor ofte skal jeg betale af på mit forbrug?

Der aftales ofte en afdragsordning, som skal holde kortindehaveren op på månedligt at få tilbagebetalt en del af den anvendte kredit.

Det kan eksempelvis være følgende tre valgmuligheder, man får tilbudt:

En fast procentdel af det skyldige beløb.

Der er i den forbindelse ofte et minimumsbeløb, der skal overføres såfremt forbruget har været tilpas lavt den pågældende måned.

Et fast, månedligt beløb.

Ofte er det månedlige, minimumsbeløb fastsat ud fra en given procentdel af kreditrammen. Det kan eksempelvis være 5% af en kreditramme på 10.000kr. Dvs. At det månedlige beløb minimum skal være 500kr.

Hele det skyldige beløb.

Hos mange banker slipper du for at skulle betale renter, hvis du vælger denne afbetalingsmetode, hvor du betaler alt tilbage en gang om måneden. På den måde vil det være fuldstændig gratis for dig at have lånt pengene i en måned, og vil derfor være den billigste løsning.

Kreditaftale med betalingsfrie måneder

I forbindelse med oprettelse af et kreditkort som betalingskort, vil der i nogle kreditaftaler være muligheden for årligt at vælge en eller flere betalingsfrie måneder. Det vil sige, at man eksempelvis i julemåneden kan anvende kreditten en måned ekstra uden at skulle betale renter for den ekstra måned.

En anden fordel ved kreditkort er, at løbetiden på de månedlige fakturaer eksempelvis løber fra d. 21. I en måned til d. 20. I næste måned. Det vil sige, at alt det du køber efter det. 21. Først komme på næste måneds regning og der på den måde kan gå seks uger før du skal betale noget tilbage - uagtet hvilken af ovenstående tre afbetalingsforme, du har valgt.

Det er muligt at et kreditkort ikke er løsningen for dig. Se også det store udvalg af smslån for 18 år, og kviklån gratis sammenligning her. Har du flere spørgsmål til relevante emner såsom hvad er ÅOP, hvem vil låne dig penge, samt fortrydelsesmulighederne ved forbrugslån, henviser vi til vores ofte stillede spørgsmål.

Lånespecialisten logo

Saml. kreditbeløb: 100.000 kr. Løbetid: 10 år. Variabel debitorrente: 3,55 - 19,95 %. ÅOP: 4,57 - 20,6 %. Mdl. ydelse: 1.086 - 1.856 kr. Saml. kreditomk.: 19.165 - 122.738 kr. Saml. tilbagebetaling: 119.165 - 222.738 kr. Maks. ÅOP: 20.6 %.